Onze vloot

Dit is de plek waar avontuur en traditie samenkomen op een authentieke Spakenburgse botter. Onze vloot is een ode aan de rijke geschiedenis van Spakenburg, en we zijn trots om twee opvallende schepen te presenteren: de majestueuze BU9 en de karaktervolle EB61.

Over de BU9

De botter is in Huizen gebouwd voor een Spakenburgse visser en heeft altijd Spakenburg als thuishaven gehad. Gevist werd op haring, bot, ansjovis en aal met haringfuiken, haringschakels, botsleepnetten, wonderkuil en dwarskuil. Het schip heeft tot 1965 gevist en was een van de twee laatste, vanuit Spakenburg op de zeilen vissende botters De botter BU9 is geregistreerd als Varend Monument onder nummer 157.

Over de EB61

De botter EB61, ook wel de ‘Zwarte Zee’ genoemd, heeft al meer dan 60 jaar als thuishaven de museumhaven van Spakenburg. Afgelopen jaar dreigde deze botter onze museumhaven te verlaten, om te verdwijnen naar Duitsland. Gelukkig was er een sponsor die dit niet kon laten gebeuren, en deze heeft het mogelijk gemaakt dat onze stichting deze bijzondere botter aan de vloot van onze stichting kon toevoegen.